Witam,
Kupię oprogramowanie do Amigi 500 z kickstartem 1.3 i książki lub czasopisma w jęz. polskim o Amidze.
Potrzebne mi programy:
- system AmigaOS 1.3
- Workbench 1.3.3.
- X-Copy
- Twin Express (lub podobny)
- program do instalacji kabla null-modem (zarówno na Amigę, jak i laptopa - system Vista)
- program do formatowania dyskietek (no chyba, że jest on już w wyżej wymienionych programach)
Oprócz tego bardzo mile widziane gotowe i sprawne czyste dyskietki (najlepiej nowe lub tak sformatowane, by nadal miały 880KB pamięci).
UWAGA: Niedziałające dyskietki, uszkodzone lub o nieznanej zawartości nie interesują mnie.
Tak, ale dostałam tylko czyste dyskietki, Workbench'a + Extras i piracką X-Copy. No i oprogramowanie do kabla, ale bez systemu chyba nie pójdzie, więc nie testowany.
Iga, a dałaś info na PPA?
Ogłoszenie jest nadal aktualne.
Wniosek z tego taki, że miałeś prawdziwe X-Copy, a nie trojana. Obie wersje podane w C&A to trojany, które tylko udają X-Copy.
Kopiowałem dziesiątki dyskietek przy pomocy X-COPY Pro i nigdy nie spotkałem się z ambiwalentnym zachowaniem programu. Poza tym w opcjach można znaleźć funkcję instalującą ochronę antywirusową. Może jednak mówimy o innych wersjach ? Przecież samo formatowanie nie uszkadza dyskietki wirusem...
Podałem przykłady trojanów. To słowo dziś straciło swoje pierwotne znaczenie, bo na początku oznaczało ono program, który udawał, że robi coś pożytecznego, a w rzeczywistości szkodził. A dziś tym mianem laicy określają praktycznie każdy wirus komputerowy.
X-Copy w wersjach 6.5 i 8.5 są własnie klasycznymi przykładami trojanów. Niby kopiują dyskietki, a w rzeczywistości...
Większość wirusów na A500 instaluje się na boot blockach dyskietek. Dużo o wirusach możesz znaleźć w starszych Bajtkach. Bardzo często zawirusowane są też menadżery plików jak np. File Master. Z tego co pamiętam instnieje program o nazwie Virus Checker usuwający dużo marasu. Ale o trojanach na Amidze 500 jeszcze nie słyszałem ;).
Antywirusów na Amigę jest sporo, bo i wirusów było (jest) dużo... na temat trojanów udających X-Copy popatrz tu:
http://files.e-gry.net/files/czasopisma/commodore_amiga-1995-9.djvu
Cały numer jest poświęcony wirusom.
Iga, X-Copy było multum wersji. Były nawet trojany udające X-Copy. A co do Amiga Explorer – to jest wersja trial, na dokładkę w trzech wersjach cenowych...